Zaradi posebnih navodil glavnega urednika urednikom rubrik o objavah o Drugem tiru, bodo o odmevih v času referendumske kampanje samo obveščeni o mnenjih z druge strani s pomočjo elektronskih medijev, objave pa bodo takoj po zapisu objavljene v CENZURA.SI.

Ali zakon o drugem tiru ne obravnava trase in ne uzakonja cene investicije (novinar B. Šuligoj)?

Zakon vsekakor ne uzakonja cene, saj gre le za oceno, ki jo vladni (piar) predstavniki celo »vsakodnevno« spreminjajo (znižujejo), ker se zavedajo, da bo enojni(!) vladni tir skoraj 2 krat dražji(!) od najcenejše alternative dvojnega(!) tira strokovne skupine (dr. Duhovnik) - posodobitev obstoječega tira, ob njem nov drugi tir in le en dvocevni predor dolžine 4,1 namesto vladnih 8 enocevnih dolžine 20,5 km. Vlada sploh ni primerjala obstoječih alternativ, ampak je kar z zakonom izsilila traso, ki je stara že 20 let, okoliščine pa so se od takrat spremenile! Izbira cenejše in hitrejše različice (dvotirna dokončana 2022, vladni enojni tir šele 2026 za vožnjo navzgor, ob morebitnem drugem tiru na »drugem tiru« pa šele 2033, torej bi 15 let vlaki vozili navzdol po zastareli obstoječi progi s problemi za lokalno skupnost) bi omogočila posodobitev železniške infrastrukture vse do Šentilja!

Če zakon, dosežen s preglasovanjem pade (gre za posilstvo vladajoče koalicije, kar je nedopustno saj gre za strateški projekt države – državljanov), mora vsekakor pasti tudi trasa, saj je celotna finančna konstrukcija vezana na konkreten projekt (enojni drugi tir na novi trasi), ki je v zakonu opredeljen s konkretnim gradbenim dovoljenjem! In še, državni sekretar Jure Leben je v Odmevih izjavil, da bo cena projekta znana takrat, ko bo projekt končan. Torej obstaja prostor za novo milijardno luknjo! 

Treba je še povedati, da je bilo 2016 izdano gradbeno dovoljenje, v dokumentaciji pa ni (!) projekta za izvedbo (PZI), ki naj bi vseboval podrobne načrte, dodatne izračune, popise vseh del in potrebne detajle. Koliko bomo torej davkoplačevalci preplačali investicijo? Pojdimo na volišča in se uprimo v zakon vgrajeni korupciji!

Iva Pavlin Žurman, Solkan