Naslov članka: Pravni nihilizem in opravilna nesposobnost Ustavnega sodišča

Poslano v objavo na Delo, Primorske novice in Večer

Poslano medijem v objavo dne:  29. julij 2017 
Avtor prispevka: Vili Kovačič
Tip pripombe:
Neposredno nasprotno mnenje

Datum objave na Cenzura.si:  07. avgust 2017 ob 09.19 uri

S tem prispevkom tvegam, da me kolegi obsodijo naj ne drezam v edino še živečo institucijo za varstvo človekovih pravic in zakonitosti in ustavnosti, ki jo v tej državi še imamo, to je Ustavno sodišče. Vendar se je to žal na področju kršenja človekovih pravic in političnih svoboščin v novi sestavi sprevrglo v brezzobega tigra. Doktrina in celo hvalisanje predsednice sodišča s poudarjanjem videza nepristranosti, v praksi pa s poudarjanjem nepristojnosti – z zavržbami, je z načinom sojenja pod gospo JADRANKO SOVDAT doseglo vrhunec. To je en vrhunec, drug vrhunec pa je neskončno pravniško »mečkanje« zadev, ko ustavno sodišče nima nobenih rokov in je v primeru Novič namesto,  da bi odločilo v 48 urah, ne-odločilo v 2 mesecih. Pri tem si ne morem kaj, da gospo Sovdat dobrohotno ne vprašam na  čigavih krilih jadra in čigav  »soldat« je ta gospa. 

Doktrina nihilizma, pod krinko nepristojnosti in pometanja problemov pod preprogo, ki smo mu zdaj priča pa žal bolj služi brezpravju in razraščanju hudobije in človeškega zla kot urejanju medsebojnih razmerij med ljudmi. Z ne sankcioniranjem krivic je Jadranki Sovdat z novo »SMC murgelsko« sestavo sodišča (da ne bo pomote citat je povzet prosto po gospe poslanki SMC Jasni Murgel)  uspel kopernikovski preobrat -  namesto sodišča je Ustavno sodišče  postalo nekakšna beneška komisija oziroma slovenski multipraktik Rajko Pirnat za dajanje pravnih mnenj. Postalo je opravilno nesposobna najvišja sodna ustanova v državi. Poglejmo dva v nebo vpijoča aktualna primera.

Primer sindikata vojakov Slovenije

Ob referendumski ustavni pritožbi o diskriminaciji članov Sindikata vojakov Slovenije v referendumskih opravilih sodišče sploh ni odločalo, pometlo jo je pod preprogo, češ da je bil na koncu izid nabiranja podpisov za pritožnika pozitiven, problem diskriminacije enega dela prebivalstva pa je nedopustno ignoriralo in jo nonšalantno preskočilo, čeprav je problem še vedno načelno in praktično aktualen in enako odprt v kampanji za referendum, ki bo 24 septembra. Vendar – halo ustavni sodniki ! Kdo je tam na zvezi? Kaj bi bilo, če bi bili pobudniki s podpisi neuspešni ali bi v tem primeru diskriminacijo zaznali?

Skratka vprašanje je načelno in praktično. Ker ga US noče rešiti je šla pritožba na ESČP in bo tam dobilo epilog in bo upam deležno resne obravnave, če ga seveda ne bo pospravila pod preprogo slovenska »selektorica« v Strasbourgu gospa Ana Vilfan.   

 Primer Milko Novič – nevredno pilatovsko umivanje rok

Drug bistveno hujši in človeško neprimerljivo težji pa  je primer  zavržbe in ne-odločitev US o izpustitvi iz pripora dr. Milka Noviča, brez vsakega materialnega dokaza obtoženega, da je on  umoril  direktorja kemijskega instituta dr. Janka Jamnika.

In v čem je problem ? Sodniki z izjemo Ddr. Klemna Jakliča ste si večinsko (6:1) izmislili nekaj neverjetnega: razlog, da Novič ostaja v priporu je po US zdaj to, da »kršitev človekovih pravic v tem primeru ni dovolj OČITNA«. Halo gospa Sovdat, ne morem verjeti, kašna skrivalnica je to. Odvzem svobode za vas ni dovolj očitna zadeva !

S tem ste si  človeško in strokovno prislužili absolutno ničlo - ne samo kritiko, ampak zgražanje nad stanjem duha. Raje kot da bi odločili negativno, ste si več kot OČITNO strahopetno PILATOVSKO UMILI ROKE.  Zadeva meji na absurd, v resnici    pa na kriminal v sodnih dvoranah. Edina svetla točka je bil Ddr. Klemen Jaklič, ki je izvrstno in argumentirano pokazal na škandalozno nečastno, pilatovsko razsodbo.

Quo vadis ustavno sodišče ?

Naj zaključim: očitna opravilna nesposobnost  US je zdaj že dovolj OČITNA, da lahko »z verjetnostjo, ki meji na gotovost«, postavimo vprašanje: QUO VADIS USTAVNO SODIŠČE ?, da s proceduralnimi izgovori in vsebinsko slepo argumentacijo nonšalantno krši ustavo !

Vseeno upam, da bo čim prej tudi na US prevladal ustavni koncept Ddr. Jakliča in ne koncept Poncija Pilata, ki pa je žal očitno koncept treh odločujočih žensk – na čelu s predsednico sodišča dr. Jadranko Sovdat. To prakso je seveda nujno treba prekiniti, da bomo končno državljani, ki nočemo biti soldati-vojaki oblasti, zajadrali v varne in pravičnejše vode in bo slovensko sodstvo in  pravosodje pričelo služiti pravici in ugotavljanju resnice. S tem pa svojemu namenu – zaščiti šibkejšega in ne zaščiti oblasti, kot v navedenih primerih.  

Umor direktorja Kemijskega instituta dr. Janka Jamnika je za režim očitno tako težka zadeva, da do pričetka njegovega sodnega razkrivanja, ne sme priti pred volitvami. Toliko časa naj bi »nadomestni morilec« dr. Milko Novič še trpel v priporu. Zakaj ? Žal tudi po »zaslugi« in krivdi moralno in opravilno nesposobnega Ustavnega sodišča in njegove predsednice ! Pozivam predsednico US, da zaradi zadnjega neodpustljivega zdrsa poda ostavko na mesto predsednice US in se iz odločanj o primeru Novič sama izloči. Stopnja očitnosti zdrsa je dovolj velika, da to nemudoma stori. Enak poziv velja podpredsednici sodišča dr. Etelki Korpič Horvat.   

  

Kaj počne Ana Vilfan v Strasbourgu?

Katastrofalne posledice obeh pilatovskih razsodb se kažejo tudi v tem, da je s tem pravici in resnici blokirana pot v Strasbourg, kjer pa žal že »v predsobi« evropskega sodišča za človekove pravice nad selekcijo zadev prispelih iz Slovenije »kraljuje« - bolje rečeno veselo mesari,  pravna sodelavka, slovenska »pravnica« gospa Ana Vilfan Vospernik.

Gospa je kraljica vseh zavržb slovenskih pritožb na ESČP, ki z enako dikcijo, do pike in vejice natančno po isti šabloni, zavrača  in meče  v koš, skoraj vse »državi nevarne pritožbe« zaradi kršitev človekovih pravic, ki pridejo iz Slovenije.  

No, pod tako evropsko jurisdikcijo je naše opravilno nesposobno US na varnem, žal pa niso na varnem človekove in državljanske pravice slovenskih državljanov.  

Vili Kovačič, državljan K.

Pripis:

Hvala Matevžu Krivicu, ki je tudi v tem primeru stopil na pravno in pravično stran in podprl Jakliča. Žal pa drugi molčijo. Na odgovor bivšega sodnika ESČP  Boštjana M. Zupančiča in drugih uglednih ustavnih pravnikov – g. Mateja Avblja, g. Andraža Terška in ostalih  namreč še kar čakamo. Pravzaprav bi se morali oglasiti vsi dosedanji  ustavni sodniki in ljudje iz vrst vseh generacij pravnikov, ki ob propadanju  standardov morale in etike na US, gledajo stran.